Jak przetrwać zdrowo święta- radzi dietetyk salonu Naturhouse w Płocku

Opublikowano:
Autor:

Jak przetrwać zdrowo święta- radzi dietetyk salonu Naturhouse w Płocku - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Święta i Sylwester za pasem, co zrobić by w czasie spotkań z najbliższymi nie rezygnując z tradycji, móc cieszyć się piękną sylwetką i na zatracić wypracowanych dotąd efektów? Co zrobić i jakich zasad przestrzegać by przywitać Nowy Rok w kreacji o rozmiar mniejszej?

Święta i Sylwester za pasem, co zrobić by w czasie spotkań z najbliższymi nie rezygnując z tradycji, móc cieszyć się piękną sylwetką i na zatracić wypracowanych dotąd efektów? Co zrobić i jakich zasad przestrzegać by przywitać Nowy Rok w kreacji o rozmiar mniejszej?

Boże Narodzenie to czas spotkań rodzinnych i długiego biesiadowania przy bogato zastawionych stołach. Czy takie chwile zmuszają nas do całkowitej rezygnacji z diety i zabawy sylwestrowej z nadbagażem w postaci dodatkowych kilogramów? Niekoniecznie.

Nie rezygnując  z tradycji, próbując świątecznych przysmaków możemy utrzymać dotychczasowe efekty, warto jednak przestrzegać kilku zasad – radzi Dietetyk Naturhouse.

  1. Woda – pamiętaj o spożywaniu odpowiedniej ilości wody, potrawy bogate w sól i cukry proste często powodują, że „ wskakują” na nas dodatkowe kilogramy w postaci zatrzymanych płynów metabolicznych. Dodatkowo woda zapełni nasz żołądek i pohamuje nadmierny apetyt. Wyeliminowanie przetworzonych soków owocowych czy innych napojów gazowanych to prosty sposób na ograniczenie kalorii.
  2. Nie głoduj! Utrzymanie spożycia regularnych posiłków jest bardzo ważne, szczególnie podczas świąt. W taki sposób zadbamy o wyrównanie poziomu glikemii, a co za tym idzie łatwiej opanujemy swój apetyt. Głodując przez cały dzień, ciężko będzie Ci odmówić kolejnego pieroga czy następnego kawałka ciasta. Siadając do stołu po takim dniu gwarantujesz sobie, że zjesz dużo więcej niż planowałaś.
  3. Mądre wybory. Zastanów się, które świąteczne potrawy smakują Ci najbardziej i nie jesteś w stanie ich sobie odmówić. Szczególnie zwróć uwagę na potrawy, które pojawiają się  zazwyczaj tylko na wigilijnym stole. Nie zapychaj żołądka potrawami, które masz na co dzień dostępne na talerzu. Powstrzymaj się od zjadania dużych ilości ziemniaków czy pieczywa. Wybierz te najlepsze i delektuj się ich smakiem. Zwróć też uwagę na to, co wybierasz: zamiast ciasta z kremem zdecyduj się na piernik, a sałatkę z majonezem zastąp tą bez dodatku kalorycznego sosu.
  4. Wykaż się sprytem. Nakładaj dania na mniejszy talerz. Twój mózg otrzyma sygnał, że talerz jest wypełniony po brzegi, więc powinien zaspokoić Twój głód. Nakładanie małych porcji na duży talerz daje odwrotny efekt.
  5. Niech Święta nie trwają dłużej niż 2 dni i jeden wieczór. Staraj się po zakończeniu Świąt wrócić do zdrowych nawyków żywieniowych. Nie dojadaj świątecznych potraw przez kolejny tydzień – wtedy nie trudno spożyć zbyt dużą ilość kalorii i nabawić się zapasów tkanki tłuszczowej zdobywając kolejne kilogramy na wadze.

Zdrowe może być też smaczne. Na świąteczny stół polecają się potrawy, które oprócz zmniejszonej ilości kalorii dostarczą dużo smaku i wartości odżywczych.

Zachęcamy do wypróbowania przepisów na:

ŻYTNIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Składniki:

1 i 3/4 szkl. mąki żytniej
3 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Miód podgrzać, aby był płynny. W misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, jajko oraz jogurt. Dodać miód i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i powycinać dowolny wzór pierniczkow. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. 

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 całe jajko
2 łyżki oleju roślinnego
½  łyżeczki soli
ok. 2/3 szklanki wody

Farsz:

500 g kiszonej kapusty
2 średnie cebule
50 g namoczonych suszonych grzybów
2-3  łyżki oleju roślinnego
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dodać posiekaną kapustę, pokruszone grzyby, odrobinę wody i dusić na wolnym ogniu około 30 minut, przyprawić szczyptą pieprzu. Nakładać tylko przestudzony farsz. Mąkę połączyć z jajkiem, olejem oraz solą, stopniowo dodając wodę ugniatać ciasto. Po otrzymaniu gładniej masy, należy rozwałkować ciasto i wykroić okrągłe placki. Na każdym placku umieść 1 łyżkę farszu i sklei brzegi ze sobą. Pierogi gotować w dużej ilości lekko osolonej wody około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zastosowanie pełnoziarnistej mąki wzbogaci potrawę o dodatkową porcję błonnika, który usprawni pracę przewodu pokarmowego. Zwykła oczyszczona mąka pszenna zawiera zaledwie 2,3g błonnika na 100g mąki, pełnoziarnista - 10,3 na 100g.

Po więcej wskazówek na temat tego jak przetrwać święta i więcej inspiracji na potrawy wigilijne zapraszamy do naszego Centrum Dietetycznego w Płocku przy ul. Małachowskiego 4b.

Zapisz się tutaj

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE