Długi weekend majowy można uznać za początek sezonu na grillowanie. Inspekcja Handlowa postanowiła skontrolować zarówno grille, jak i podpałki.
Sprawdzono 203 partie grilli różnego rodzaju. Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę zarówno te jednorazowe, jak i przenośne wielokrotnego użytku przenośne i stacjonarne. Sprawdzono także 79 partii podpałek. Skontrolowano 72 przedsiębiorców z całej Polski, przeważnie sklepy wielkopowierzchniowe. Pięć próbek grilli i 19 podpałek przeszły badania w laboratoriach. Efekt?
- W sumie ze względu na różne nieprawidłowości IH zakwestionowała 51 partii produktów (18,09 proc.): 41 grilli i 10 podpałek. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 r., gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6 proc. produktów - czytamy w komunikacie na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Jak podaje UOKiK, największe zastrzeżenia wzbudziło niekompletne oznaczenie lub brak niezbędnych ostrzeżeń.
- Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika lub oddzielał się on od opakowania. Większość przedsiębiorców poprawiła oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży - informuje UOKiK.
Jakie produkty wzbudziły zastrzeżenia i wycofano je z rynku? Tego urząd nie ujawnia.
UOKiK przygotował także poradnik bezpiecznego grillowania.
- zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu,
- do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny,
- używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3,
- dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie,
- nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
- nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
- chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
- zadbaj także, aby poza zasięgiem dzieci znalazły się podpałka oraz środki biobójcze, których używasz do odstraszania komarów.