Reklama

Reklama

Inspekcja Handlowa wzięła się za kontrolę grillów i podpałek. Pojawiły się nieprawidłowości

Opublikowano: 6 maja 2018 19:07
Autor:

Inspekcja Handlowa wzięła się za kontrolę grillów i podpałek. Pojawiły się nieprawidłowości  - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Długi weekend majowy można uznać za początek sezonu na grillowanie. Inspekcja Handlowa postanowiła skontrolować zarówno grille, jak i podpałki.

Reklama

Długi weekend majowy można uznać za początek sezonu na grillowanie. Inspekcja Handlowa postanowiła skontrolować zarówno grille, jak i podpałki. 

Sprawdzono 203 partie grilli różnego rodzaju. Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę zarówno te jednorazowe, jak i przenośne wielokrotnego użytku przenośne i stacjonarne. Sprawdzono także 79 partii podpałek. Skontrolowano 72 przedsiębiorców z całej Polski, przeważnie sklepy wielkopowierzchniowe. Pięć próbek grilli i 19 podpałek przeszły badania w laboratoriach. Efekt?

- W sumie ze względu na różne nieprawidłowości IH zakwestionowała 51 partii produktów (18,09 proc.): 41 grilli i 10 podpałek. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 r., gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6 proc. produktów - czytamy w komunikacie na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Jak podaje UOKiK, największe zastrzeżenia wzbudziło niekompletne oznaczenie lub brak niezbędnych ostrzeżeń.

- Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika lub oddzielał się on od opakowania. Większość przedsiębiorców poprawiła oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży - informuje UOKiK.

Jakie produkty wzbudziły zastrzeżenia i wycofano je z rynku? Tego urząd nie ujawnia. 

UOKiK przygotował także poradnik bezpiecznego grillowania.

  • zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu,
  • do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny,
  • używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3,
  • dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie,
  • nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
  • nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
  • chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
  • zadbaj także, aby poza zasięgiem dzieci znalazły się podpałka oraz środki biobójcze, których używasz do odstraszania komarów.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (7)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.