Wszyscy kochamy pizzę, jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Pasuje na obiad i kolację, a ponad wszystko ma w sobie coś, co powoduje, że chcemy rozkoszować się nią w gronie bliskich i znajomych. Samodzielne jej przygotowanie pozwala na skomponowanie własnych smaków i spore eksperymentowanie, jednak tajemnicą fenomenalnych doznań kulinarnych jest ciasto na pizzę. Podpowiemy wam, na co zwracać uwagę podczas jego przygotowania.
Domowe ciasto na pizzę — włoska tajemnica
W prostocie pizzy ukryta jest jej siła. Kilka składników — mąka, drożdże, cukier, sól i oliwa — wystarczy do przyrządzenia spodu, jednak nie zawsze ten jest tak dobry, jakbyśmy oczekiwali. Dlaczego tak jest, skoro na pozór nie ma tutaj żadnej większej filozofii?
Otóż jednym z głównych warunków jest jakość składników. Włosi nie dopuszczają bylejakości, dlatego ich kuchnia — choć wydaje się prosta — jest tak perfekcyjna. Wybierając produkty, skupmy się więc na ich dobrym pochodzeniu i gwarancji jakości.
Kolejną zasadą jest cierpliwość. Pizza wprost nie znosi pośpiechu. Ciasto na pizzę musi być wyrabiane odpowiednio długo, a później powinno odpoczywać w spokojnym i ciepłym miejscu. Przyspieszanie tego procesu będzie skutkowało zdecydowanie gorszym smakiem.
Składniki do ciasta na pizzę
Powiedzieliśmy już słowo o jakości, teraz skupmy się na wykonaniu. Do standardowego ciasta potrzebujemy:
400 g mąki pszennej - im drobniejsza, tym lepiej
250 ml wody - ciepłej, ale nie gorącej
30 ml oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki cukru
15 g soli - idealnie jeśli posiadamy himalajską lub morską
20 g drożdży - najlepiej piwnych
Trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mąka powinna być dobrze rozdrobniona (zmielona) i przynajmniej raz przesiana przez sito. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i wody robimy zaczyn i odstawiamy na około kwadrans.
Kolejno mąkę łączymy z solą, zaczynem i oliwą z oliwek, a następnie całość mieszamy. Wyrabianie ciasta wymaga wielkiej precyzji, można je zakończyć dopiero w momencie, gdy to odchodzi od ręki i nie jest kleiste. Używając mąki gorszej jakości lub innego rodzaju ciasto na pizzę będzie trudniejsze do wyrobienia.
Wyrobione ciasto na pizzę należy uformować w kulkę, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 90 minut. Mistrzowie kuchni włoskiej pozwalają ciastu odpoczywać i wyrastać nawet 4 godziny. Po tym czasie należy ciasto odpowietrzyć (uderzyć ręką) i można przystąpić do formowania placka, pamiętając jednocześnie, że boki ciasta powinny pozostać grubsze. Nie zapominajmy, że włoskie ciasto na pizzę jest cienkie.
Słowo o dodatkach
Włoskie ciasto na pizzę kocha minimalizm, dlatego ilość dodatków jest okrojona do 3-4 składników. Obowiązkowo na każdej pizzy powinien znaleźć się sos pomidorowy. Idealnie, jeśli przygotujemy go ze świeżych, sparzonych i przetartych pomidorów z dodatkiem czosnku, soli i świeżych ziół. Możemy wspomóc się gotową pulpą. Ciasto na pizzę nie może być nadmiernie obciążone, dlatego nie należy przesadzać z sosem — ma on być po prostu delikatnie roztarty i posypany mozzarellą, na którą kładziemy pozostałe, ulubione składniki. Pizzę pieczemy w temperaturze 230 st. przez 10 - 13 minut. Sprawdź inne sprawdzone przepisy kulinarne!