GIS opublikował komunikat dotyczący łyżki do spaghetti, która — jak wykazały badania — może zanieczyszczać żywność szkodliwymi substancjami.
– Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych – informuje GIS.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka — w tym działanie rakotwórcze przy długotrwałym narażeniu.
Szczegóły dotyczące produktu:
-
Produkt: Łyżka do spaghetti 33,5 cm
Numer partii: 2406654
Kod kreskowy: 8435632066544
Importer: Euro Master Import Export, S.L., C/. Villablino 20E, 28947 Madrid, Hiszpania
Kraj pochodzenia: Chiny
Podjęte działania:
Firma Kuamao Trade Poland Sp. z o.o., która wprowadziła produkt do obrotu, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodnych wynikach badań rozpoczęła proces informowania klientów o zagrożeniu. Istnieje możliwość zwrotu wskazanego produktu do punktu zakupu.
– Po zwrocie od klientów oraz po podliczeniu stanu magazynowego, zakwestionowany produkt zostanie niezwłocznie zutylizowany – podaje GIS.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Uwaga, jeśli posiadasz poniższy produkt w swojej kuchni, nie używaj go i skontaktuj się ze sprzedawcą!
Komentarze (0)