Propolis - poznaj jego cenne właściwości
Najpopularniejszym produktem pszczelim na rynku jest oczywiście miód, który wyróżnia się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Nie możesz jednak przejść obojętnie obok innych, które mogą być równie cennym uzupełnieniem Twojego codziennego jadłospisu.Wśród nich propolis (https://olini.pl/propolis-olini), który inaczej nazywany jest kitem pszczelim. Służy on w ulu do budowy gniazd, jak również uszczelniania ich ścian. Pszczoły pozyskują materiał do jego wytwarzania najczęściej z drzew, a najbardziej upodobały sobie topole, olchy, a także iglaki. Te niezwykle pożyteczne owady skupiają się na zbieraniu żywicznej substancji z pączków roślin, a w tym celu wykorzystują żuwaczki. Potem mieszają ją z miodem w duecie z nektarem i pyłkiem. Taka mikstura następnie przenoszona jest do ula, gdzie zwilżana jest śliną i mieszana z pyłkiem kwiatowym lub woskiem.
Propolis to produkt, któremu zdecydowanie warto dać szansę. Powód? Od wielu lat ma on swoje szerokie zastosowanie w medycynie - nie bez powodu. Jedną z jego najmocniejszych stron jest działanie dezynfekcyjne, antybakteryjne i przeciwustrojowe. Dzięki temu pomaga w łagodzeniu objawów przeziębienia, grypy, anginy czy infekcji górnych dróg oddechowych.
Co znajdziesz w składzie propolisu? Jego połowę stanowią substancje żywiczne, a 30% wosk pszczeli. Kolejne 10% to substancje lotne, 5% pyłek kwiatowy i tyle samo domieszek mechanicznych. Stanowi on bardzo dobre źródło flawonoidów i polifenoli, które wykazują się działaniem antyoksydacyjnym. W praktyce oznacza to, że skutecznie wymiatają wolne rodniki z organizmu. Te często są przyczyną stanów zapalnych, przyspieszenia procesów starzenia, a nawet rozwoju nowotworów. Ponadto przeciwdziałają powstawaniu stresu oksydacyjnego, który z kolei osłabia m.in. układ odpornościowy.
Propolis jest także bogaty w witaminy, takie jak m.in, A, z grupy B, C, D, jak również E. Nie brakuje w nim również minerałów, na czele z cynkiem, krzemem, żelazem czy potasem.
Nie bez znaczenia jest również to, że kit pszczeli przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, a także ciśnienia tętniczego. W ten sposób chroni Twój układ sercowo-naczyniowy przed groźnymi chorobami, takimi jak m.in. miażdżyca czy choroba wieńcowa.
Pierzga pszczela - jak może wspomagać Twój organizm?
Kolejnym produktem pochodzącym prosto z ula jest pierzga pszczela. W jaki sposób powstaje? Proces jego produkcji rozpoczyna się w momencie, gdy robotnice zbierają pyłek z męskich kwiatów (ich gatunek jest nieistotny). Potem przenoszą go do ula z pomocą odnóży, choć często jest to dla nich ogromny wysiłek. Tam też zebrany pyłek mieszają z miodem, a potem umieszczają go w plastrach. Ulega on fermentacji mlekowej, której produktem finalnym jest właśnie nasza pierzga pszczela. Wyróżnia się ona długą trwałością, a przy tym jest bogatsza w wartości odżywcze, zwłaszcza w porównaniu do pyłku.Pierzga pszczela stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych. Warto wyróżnić przede wszystkim białko, ale również tłuszcze, błonnik, karotenoidy czy też enzymy. Znajdziesz w niej także szereg witamin, w tym te z grupy C, D, E i B, czy też minerałów - np. fosfor, magnez, wapń czy miedź.
Pierzga pszczela zawiera także moc cukrów - zarówno prostych, jak i złożonych. Dlatego też musisz uważać z jej spożyciem, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i liczysz ilość spożywanych kalorii. Wysoka kaloryczność może mieć jednak swoje dobre strony - z jej wartości energetycznej czerpią m.in. sportowcy czy też astronauci. Ponadto przy wzmożonym wysiłku fizycznym pomaga zredukować poziom kwasu mlekowego i poprawić utlenienie krwi.
Co ważne, pierzga pszczela działa przeciwbakteryjne i przeciwustrojowo, dlatego też przyczynia się do ochrony organizmu przed infekcjami. Oprócz tego pomoże Ci złagodzić objawy zapalenia zatok.
Olej z orzechów włoskich - dlaczego warto na niego postawić?
Dobrej klasy olej z orzechów włoskich (https://olini.pl/olej-z-orzechow-wloskich-olini) to kolejny produkt, który swoje właściwości zawdzięcza wyłącznie naturze. Wyróżnia się przyjemnym, orzechowym aromatem, ale przede wszystkim - szeregiem właściwości prozdrowotnych.Powód? Jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego. W praktyce mowa o takich jak te z grupy omega-3 i -6, a głównym przedstawicielem tych pierwszych jest kwas alfa-linolenowy (ALA).
Dlaczego dostarczanie ich organizmowi jest tak ważne? Przede wszystkim wykazują się działaniem przeciwzapalnym, a także chronią serce i wspomagają pracę mózgu. Nie bez znaczenia jest również ich rola we wsparciu układu immunologicznego.
Ponadto w oleju z orzechów włoskich znajdziesz moc minerałów (np. selen, cynk, potas, czy fosfor), jak również witamin (np. C, E, B1, B2, B3).