Reklama

Reklama

Wyzwania w branży spożywczej: jak zapewnić wysoki standard higieny produkcji?

Opublikowano: wt, 30 lis 2021 13:11
Autor:

Wyzwania w branży spożywczej: jak zapewnić wysoki standard higieny produkcji? - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Rozmaitości Najważniejszym zadaniem dla każdego producenta żywności powinna być jakość i bezpieczeństwo wyrobów. Podstawą wszelkich działań na rzecz bezpieczeństwa produkowanych artykułów spożywczych powinien być dobry system zarządzania realizowany w oparciu o normy sanitarne. Wysoki standard produkcji osiągany jest poprzez podejmowanie szeregu zintegrowanych i harmonijnych czynności na każdym etapie procesu produkcyjnego. Jakie rozwiązania warto wdrożyć, aby zapewnić higieniczne warunki produkcji?

Reklama

 

Wdrożenie i przestrzeganie w zakładzie systemu HACCP



Troska o najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności powinna być priorytetem dla wszystkich firm prowadzących działalność w sektorze spożywczym. Przedsiębiorcy zajmujący się produkcją lub przetwarzaniem żywności są zobowiązani do przestrzegania ogólnych zasad higieny zapisanych w regulacjach prawnych dotyczących produkcji, a także do wdrażania i stosowania w zakładach systemów zapewnienia jakości. Za najefektywniejsze i najbardziej skuteczne narzędzie umożliwiające uzyskanie wysokiego standardu bezpieczeństwa jest uznawany system HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point, co możemy przetłumaczyć jako System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Jest to postępowanie ukierunkowane na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności poprzez identyfikację i oszacowanie zagrożeń jakości oraz ryzyka ich wystąpienia podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcyjnego. Przykładem działania zgodnego z regułami HACCP jest wyodrębnienie w zakładzie stref higienicznych w oparciu o kodowanie systemem kolorów. Takie działanie pozwala uniknąć zakażeń żywności, ponieważ ułatwia wybór odpowiedniego narzędzia i minimalizuje ryzyko popełnienia błędu przez pracownika. Wprowadzając w obiekcie program kodowania kolorystycznego można skorzystać z różnych możliwości, np. oznaczyć w ten sposób ręczne narzędzia utrzymania higieny, czyściwa przemysłowe czy pojemniki i kontenery (więcej na ten temat na stronie: https://salmonhygiene.pl/). Co istotne, za niewdrażanie systemu HACCP lub nieprzestrzeganie zasad higieny w przedsiębiorstwie wbrew obowiązkowi grozi kara grzywny.



Mycie i dezynfekcja w branży spożywczej



Wiadomym jest, że zachowanie najwyższych standardów higieny w produkcji żywności przyczynia się do zwiększenia zaufania konsumentów. Dla stworzenia całościowego i efektywnie działającego procesu higieny istotne jest to, aby pomieszczenia i sprzęt w całym zakładzie były utrzymane w nienagannej czystości. W celu zapewnienia właściwych warunków do produkcji wyrobów o odpowiedniej jakości zdrowotnej należy zadbać o regularne czyszczenie, mycie i dezynfekcję wszelkich powierzchni oraz urządzeń mających kontakt z żywnością. Liderem w dziedzinie nowoczesnych rozwiązań z zakresu higieny i bezpieczeństwa żywności jest firma CleanAccess (odwiedź jej stronę internetową: https://clean-access.com/). To znany i ceniony producent wyposażenia dla przemysłu spożywczego stosowanego w procesie utrzymania higieny podczas produkcji żywności. Warto dodać, że nie jest to jedyny obszar działania tej firmy. CleanAccess posiada również wieloletnie doświadczenie w zakresie specjalistycznej obróbki metali, o czym można przeczytać na stronie: https://clean-access.com/uslugi-cnc/. Również pod tym względem producent stawia na najwyższą jakość, o czym świadczy zarówno posiadany sprzęt, jak i umiejętności pracowników. Dzięki stosowaniu zaawansowanych narzędzi oraz stałemu doskonaleniu procesów technologicznych CleanAccess jest w stanie zrealizować nawet najbardziej złożone zlecenia. Nowoczesny park maszynowy pozwala skupić się na takich działaniach, jak: toczenie CNC, frezowanie CNC, cięcie laserowe, spawanie stali nierdzewnej, gięcie na prasach krawędziowych, znakowanie laserowe i wiele innych.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (1)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 2 miesiące temu | ocena +2 / -0

    Prawda

    Niech wyeliminują glifisat i brom z pożywienia a dopiero później niech mówią o jakiś normach