reklama

Dieta pudełkowa - opakowania plastikowe czy styropianowe?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Dieta pudełkowa - opakowania plastikowe czy styropianowe? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

RozmaitościPojemniki plastikowe zyskują coraz większą przewagę nad tradycyjnymi pojemnikami styropianowymi, szczególnie jeśli mowa o dietach pudełkowych serwowanych na wynos. Dlaczego więc te nowoczesne rozwiązania okazują się być korzystniejsze i co przemawia za ich wyborem?

Właściwości i cechy opakowań plastikowych

Opakowania plastikowe przeznaczone do zgrzewania mają wiele zalet, które przyciągają zarówno producentów, jak i konsumentów. Plastikowe pojemniki są niezwykle trwałe, co sprawia, że są bardziej odporne na uszkodzenia w porównaniu z tradycyjnymi opakowaniami styropianowymi.

Chociaż opakowania styropianowe również oferują izolację termiczną, to właśnie plastikowe pojemniki zachowują ciepło potraw przez znacznie dłuższy czas.

Problemy pojemników styropianowych

Styropian był przez długi czas standardem w dziedzinie opakowań jednorazowych. Niestety pojemniki styropianowe mają jednak szereg wad. Brakuje im przede wszystkim szczelności. Część dania potrafi wydostać się z opakowania w trakcie transportu, co znacząco obniża jakość świadczonej usługi.

W przeciwieństwie do większości opakowań plastikowych, te styropianowe mają bardziej skomplikowany i droższy proces recyklingowy, a dzisiejszy świat zwraca coraz większą uwagę na ekologiczne aspekty i alternatywy dla jednorazowych produktów. Zgodnie z dyrektywą plastikową z 2019 roku (w Polsce wdrożoną od 2023 r.), Unia Europejska podjęła kroki w celu ograniczenia stosowania produktów jednorazowych, jak chociażby pojemniki styropianowe. Ten krok w kierunku bardziej zielonej przyszłości stawia opakowania plastikowe w centrum uwagi.

Przyszłość opakowań w gastronomii na wynos

Zmieniający się krajobraz gastronomiczny oraz naciski ekologiczne skłaniają właścicieli restauracji do szukania alternatyw dla jednorazowych opakowań i sztućców. Wielu z nich decyduje się więc na opakowania plastikowe, które, mimo początkowych kosztów inwestycyjnych związanych z zakupem specjalistycznego sprzętu do zgrzewania, przynoszą korzyści w dłuższej perspektywie.

Marka Bittner wychodzi temu naprzeciw i proponuje opakowania plastikowe przeznaczone do zgrzewania, jak i wersję z pokrywką, które idealnie sprawdzą się w serwowaniu diety pudełkowej na wynos. Elegancki wygląd, szczelność, dłuższe utrzymanie temperatury potraw i finalnie zadowoleni klienci, to tylko niektóre z zalet wynikających z korzystania z opakowań marki Bittner.

Choć oba typy opakowań mają swoje zalety, to jednak plastikowe pojemniki do zgrzewania stają się coraz bardziej atrakcyjne dla branży gastronomicznej. Z ich trwałością, estetyką, lepszą izolacją termiczną oraz prostotą procesów recyklingowych oferują one znacznie więcej korzyści w porównaniu z tradycyjnymi opakowaniami styropianowymi.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy