W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w badanych próbkach Tatara wołowego natknięto się na bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC). GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Chodzi o Tatar wołowy, 200 g, numer partii: 1801207, termin przydatności do spożycia: 12.07.2024. Mięso zostało wyprodukowane przez Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków. Można je kupić m.in. w sklepach Lidl bądź E. Leclerk.
- Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Sanepid apeluje do konsumentów, by nie spożywali produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Przypomnijmy, że 8 sierpnia GIS informował o wycofaniu partii bezalkoholowego napoju piwnego Kormoran Radler Gorzka Pomarańcza, z uwagi na ryzyko uszkodzenia (wybuchu) butelek, spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym wysyceniem produktu dwutlenkiem węgla, mogące doprowadzić do uszkodzenia ciała. Wiecej pisaliśmy o tym tutaj - KLIK.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.