Reklama

Reklama

Czas na pierniczenie!

Opublikowano:
Autor:

Czas na pierniczenie! - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Okiem Kobiety Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Pierniczki mogą być piękną ozdobą na choinkę, ale przede wszystkim są pyszne, zarówno po upieczeniu jak i później, a te ciastka naprawdę dobrze się przechowują.

Reklama

Pieczenie domowych pierniczków w rodzinnym gronie to nie tylko miło spędzony czas, ale także oznaka, że do świąt coraz bliżej. Można je pięknie udekorować kolorowymi pisakami lub lukrem.

 

Składniki:

80 dag mąki pszennej

2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

45 dag miodu

1 torebka przyprawy do piernika

15 dag cukru pudru 

2 łyżki masła

2 łyżeczki kakao

2 jajka

 

*Masło rozpuścić z miodem w garnuszku i zostawić do ostygnięcia. 

*Na stolnicy przesiać mąkę, wymieszać z suchymi produktami

*Wbić jajka i powoli mieszając, dolewać masło z miodem

*Wyrabiamy ciasto rękoma, jeśli jest zbyt kruche warto dodać trochę podgrzanego płynnego miodu

*Wałkujemy na cienkie placki i wycinamy ulubione kształty

*Pieczemy w piekarniku nagrznym do 180 stopni ok 8 minut

Po ostudzeniu możemu dekorować

 

SMACZNEGO! 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy