Pieczenie domowych pierniczków w rodzinnym gronie to nie tylko miło spędzony czas, ale także oznaka, że do świąt coraz bliżej. Można je pięknie udekorować kolorowymi pisakami lub lukrem.
Składniki:
80 dag mąki pszennej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
45 dag miodu
1 torebka przyprawy do piernika
15 dag cukru pudru
2 łyżki masła
2 łyżeczki kakao
2 jajka
*Masło rozpuścić z miodem w garnuszku i zostawić do ostygnięcia.
*Na stolnicy przesiać mąkę, wymieszać z suchymi produktami
*Wbić jajka i powoli mieszając, dolewać masło z miodem
*Wyrabiamy ciasto rękoma, jeśli jest zbyt kruche warto dodać trochę podgrzanego płynnego miodu
*Wałkujemy na cienkie placki i wycinamy ulubione kształty
*Pieczemy w piekarniku nagrznym do 180 stopni ok 8 minut
Po ostudzeniu możemu dekorować
SMACZNEGO!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.