reklama

Nie marnuj jedzenia - apelują gimnazjaliści

Opublikowano:
Autor:

Nie marnuj jedzenia - apelują gimnazjaliści - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościOrganizatorom konkursu realizowanego w ramach programu „Jedz smacznie i zdrowo”, w którym udział wzięło 2,5 tys. prac z całej Polski, wyjątkowo spodobał się plakat klasy II a z Gimnazjum nr 5 w Płocku.

Organizatorom konkursu realizowanego w ramach programu „Jedz smacznie i zdrowo”, w którym udział wzięło 2,5 tys. prac z całej Polski, wyjątkowo spodobał się plakat klasy II a z Gimnazjum nr 5 w Płocku.

Jak poinformowała Joanna Brewińska z zespołu programu edukacyjnego „Jedz Smacznie i Zdrowo”,  jedna z 30 nowoczesnych tablic multimedialnych jako nagroda w konkursie organizowanym w polskich gimnazjach w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjnego przez firmę Winiary oraz Federację Polskich Banków Żywności trafiła w ręce uczniów płockiego gimnazjum. A łatwo nie było: w konkursie startowało aż 2,5 tys. prac plastycznych lub filmowych, których tematem były główne cele programu, czyli zdrowe odżywianie, gotowanie, wspólne spożywanie posiłków i troska o niemarnowanie jedzenia. Wśród zwycięskich prac znalazło się dzieło gimnazjalistów z II a. Ponieważ plakat młodzieży z Płocka mocno akcentuje potrzebę niemarnowania jedzenia, praca zachwyciła również przedstawicieli Federacji Polskich Banków Żywności i uczniowie zostali nagrodzeni dodatkowo zestawem „Gotuję – nie marnuję”.

Nauczyciele w dalszym ciągu mogą zgłaszać się do programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”, by otrzymać zestaw dydaktyczny. Jak instruują organizatorzy, wystarczy wejść na stronę internetową www.jedzsmacznieizdrowo.pl i wypełnić zgłoszenie. II edycja programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo” potrwa do 29 czerwca. Dotychczas organizatorom udało się wyedukować w zakresie zdrowego odżywiania blisko 85 tysięcy gimnazjalistów z całej Polski. Do tej edycji programu zgłosiło się łącznie ponad 1,6 tys. szkół, w tym 159 z Mazowsza.

Misją akcji „Jedz smacznie i zdrowo”, nad którą patronat objęli Minister Edukacji Narodowej , Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych i Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania, zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania oraz niemarnowania żywności.
Fot. materiały organizatora

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE