Zamknij
REKLAMA

Ciekawe restauracje – czy chętnie do nich chodzimy?

18:48, 24.05.2018 | artykuł sponsorowany
Skomentuj
Fot. materiał partnera

Każdy z nas lubi czasem „wyjść na miasto” i zjeść coś poza domem. Najczęściej wybieramy się w znane sobie miejsca, których menu moglibyśmy recytować z pamięci. A jak znaleźć ciekawe restauracje, w których jeszcze nie byliśmy?

Smaki kuchni polskiej

Kuchnia polska, to kuchnia domowa. Kotlety schabowe, mielone, bigos, wątróbka czy pierogi – te dania są stworzone do tego, by jeść je w domu. Nie mamy narodowego odpowiednika francuskiego „crêpe”, czyli cienkiego naleśnika z nadzieniem, który serwowany jest praktycznie na każdej ulicy. Ciężko sobie wyobrazić na rynku w Krakowie stała budka, w której sprzedawane są same kotlety, ewentualnie kotlety w bułce. Gdzie ziemniaki? Gdzie mizeria? Pierogi ruskie czy barszcz ukraiński również średnio się do tego nadają. Choć nasza kuchnia jest bardzo różnorodna, jest jednocześnie ograniczona. Niemieckiego wursta w bułce czy wyżej wspomniany francuskiego crêpe zjemy w każdej sytuacji.

Czy Polacy odwiedzają ciekawe restauracje?

Jednak brak tego typu polskich knajpek nie oznacza, że Polacy nie jedzą poza domem. Okazuje się, że na mieście je prawie każdy z nas. Według ostatnich badań aż 86 procent respondentów deklaruje, że przynajmniej raz w miesiącu spożywa posiłek poza domem. Mimo otwarcia się na jedzenie poza domem, wciąż nie wydajemy zbyt wiele na jeden posiłek. Statystyczny Polak w restauracji wydaje około 25-30 złotych. Dlatego nie dziwi, że tylko 3 procent z nas jada w restauracjach każdego dnia. Pozostając jeszcze w temacie pieniędzy. 20 procent z nas najada się za niecałe 20 złotych, 65 procent przeznacza na posiłek w restauracji od 21 do 50 złotych, zaś tylko 2 procent wydaje więcej niż 100 złotych. Mając w ręku te dane, nie zdziwi nas, że Polacy niezbyt chętnie odwiedzają ciekawe restauracje Wrocław. Za mniej niż 20 złotych ciężko znaleźć porządny posiłek. Skłaniamy się raczej ku fast foodom, wśród których prawdziwym królem jest kebab. Prawie połowa badanych (40%) odpowiedziała, że właśnie ten specjał kuchni tureckiej jest przez nich najchętniej kupowany. Oprócz niego sięgamy po potrawy rodzimej kuchni oraz, kolejny fast food, pizzę.

Jemy chętnie, ale...

Z przeprowadzonego badania wynika, że Polacy chętnie jedzą na mieście, jednak głównie robią to pod wpływem niespodziewanego głodu. Rzadziej kierujemy nasze kroki do ciekawych restauracji z innych powodów. Kebab, cesarz polskich podniebień, to danie, którego przyrządzenie rzadko trwa dłużej niż 10 minut, a jego koszt z reguły zamyka się w 10 złotych. Od lat rządzi on ulicami naszych miast i nic nie wskazuje na to, by w najbliższych latach miało to się zmienić.

(artykuł sponsorowany)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© portalplock.pl | Prawa zastrzeżone