Zamknij
REKLAMA

Poznaj fakty i mity na temat mrożenia jedzenia!

09:42, 07.02.2018 | artykuł sponsorowany

Mrożenie jedzenia to obok suszenia, kiszenia i solenia jeden z najpopularniejszych sposobów przechowywania żywności. I słusznie. Jest to bowiem skuteczna metoda na zachowanie w produktach cennych składników odżywczych. O czym jednak trzeba wiedzieć przystępując to tego procesu?

Czy mrozić można wszystko?

Mięso, ryby i owoce z powodzeniem można mrozić. Większość owoców i warzyw również. Warto jednak pamiętać, by unikać mrożenia produktów bogatych w wodę, a więc np. surowych ogórków, soczystych cytrusów lub arbuzów. Ich delikatne cząsteczki pod wpływem niskiej temperatury zostaną zniszczone, co sprawi, że stracą one nie tylko na strukturze, która stanie się wiotka, ale też stracą na smaku. Kwestię tą komplikuje nieco nabiał. O ile produkty mleczarskie mrozić można, ich konsystencja może ulec wyraźnemu pogorszeniu. Dotyczy to szczególnie produktów miękkich i półpłynnych, takich jak kremy, jogurty, serki, dressingi. Zasada ta obowiązuje również w przypadku produktów bogatych w węglowodany, do których należą ziemniaki czy makarony.

Mrożenie a witaminy

Największym mitem pokutującym w naszym społeczeństwie jest przekonanie, że proces zamrażania skutkuje utratą witamin i minerałów zawartych w produktach. Nie jest to prawdą. W istocie jednak bardzo ważny jest czas, jaki upłynie od zbioru produktów, aż do momentu zamrożenia. Szczególnie zasada ta dotyczy warzyw i owoców. Każdy dodatkowy dzień po zebraniu ich z pola oznacza systematyczny spadek zawartych w nich witamin, szczególnie witaminy C. Szacuje się, że już w 5 dni po zerwaniu owocu z krzaczka lub wyciągnięcia warzywa z ziemi jest ono uboższe aż o 80% cennych składników, dlatego produkty te należy mrozić od razu po ich zbiorze lub zakupie, kiedy są świeże i jędrne.

Smak oraz walory odżywcze owoców i warzyw nieprzecenione są szczególnie zimą, kiedy cierpimy na deficyt produktów sezonowych, lokalnych. Aby mieć zatem pewność, że mrożonki, które spożywamy są najlepszej jakości, najlepiej przygotować je samemu, kupując letnie plony w atrakcyjnych cenach na bazarkach. Taki sposób gwarantuje nam radość z pełnowartościowych produktów, których jakość po zamrożeniu jest wielokrotnie wyższa od produktów świeżych, ale kupowanych w marketach zimą, muszących pokonać długą drogę nim trafią na nasze stoły.

Temperatura kontra bakterie

Myli się ten, kto uważa, że zamrażając dany produkt usuwa z niego wszystkie bakterie. Faktem natomiast jest, że bytujące na nim mikroorganizmy w trakcie mrożenia zostają uśpione. Niestety, po rozmrożeniu stają się one na nowo aktywne i niezwykle szybko się namnażają. Jeśli więc coś nam się rozmrozi, nadaje się już tylko do natychmiastowego spożycia lub obróbki termicznej, nigdy do ponownego umieszczenia w zamrażarce! Jednocześnie warto odpowiednio przygotować produkty, których świeżość chcemy zachować na dłużej.

Pomocna jest w tym przypadku metoda blanszowania, możliwa do zastosowania zarówno w przypadku warzyw i owoców, jak również mięs i ryb. Aby zblanszować produkt, a więc pozbyć się mikroorganizmów i bakterii, należy sparzyć go wrzącą wodą lub krótko obgotować, a następnie szybko schłodzić zimną wodą. Tak przygotowany produkt zachowuje swój kolor, staje się bardziej lekkostrawny, a co najważniejsze, możemy go z powodzeniem zamrozić, bez drastycznej utarty jego wartości odżywczych. W tym celu warto wykorzystać funkcję szybkiego mrożenia, dostępną np. w zamrażarkach Indesit.

Upływ czasu a jakość

Kupując gotowe mrożonki w sklepie z łatwością możemy sprawdzić, do kiedy najlepiej spożyć dany produkt. Co jednak, jeśli produkty mrozimy sami? W tym przypadku warto wiedzieć, że żywność nie zepsuje się, jeśli będzie długo przechowywana w zamrażarce. Niemniej jednak lekko obniży się jej jakość. Aby więc cieszyć najlepszą mrożoną żywnością, warto pamiętać, że czułe na ten proces są tłuste mięsa, w tym ryby, które najlepiej spożyć nie później niż po 2-4 miesiącach od zamrożenia. To samo dotyczy wyrobów piekarniczych i gotowych dań. Inne produkty, takie jak owoce i warzywa najlepiej wykorzystać w przeciągu 6-8 miesięcy, a wołowinę do roku po zamrożeniu.

(artykuł sponsorowany )
REKLAMA

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Po dniu 25 maja 2018 roku administratorami danych będzie firma Local Media Group, ul. Wojska Polskiego 10a w Kutnie, oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszej stronie internetowej do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

Jaki jest cel przetwarzania danych?

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez naszych Użytkowników z naszej strony internetowej wraz z funkcjonalnościami na niej udostępnianych ,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszej stronie przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów. Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby: dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym, aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane mogą zostać przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. dostawcą usług IT, agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług, Zaufanym Partnerom oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Informujemy, że na naszej stronie internetowej dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych Partnerów.

Jak możesz zarządzać swoimi danymi?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje jak to zrobić.

Zaznacz przycisk „Zgadzam się” jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w formularzu przez Local Media Group, ul. Wojska Polskiego 10a w Kutnie i naszych Zaufanych Partnerów jako administratora danych osobowych, w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie aktywności na stronie internetowej zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa. Wyrażenie zgody jest dobrowolne , masz prawo do dostępu do swoich danych, ich poprawiania, a także wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie, a także o pozostałych kwestiach wynikających z art. 13 RODO, dostępnych w Polityce prywatności..

Zgadzam sięNie teraz
© portalplock.pl | Prawa zastrzeżone