Dzień Kuchni Polskiej w Płocku
Wielka patelnia bigosu, pajda ze smalcem i biało-czerwone pączki.
Na starówce trwa "Dzień Kuchni Polskiej"
"Dzień Kuchni Polskiej" to forma obchodów Narodowego Święta Niepodległości, w której to centrum są polskie, tradycyjne smaki.
W Płocku na Starym Rynku przygotowano mnóstwo, nie tylko kulinarnych, atrakcji.
Wydarzenie rozpoczęło się o godzinie 12:00 tuż przed urzędem miasta.
To tam ustawili się wystawcy z regionalnymi produktami.
Trwa gotowanie bigosu na wielkiej patelni, prowadzone są warsztaty lepienia pierogów, czy biało-czerwonego rękodzieła.
W kilku tematycznych strefach znajdą się animacje dla dzieci, a na rozstawionej scenie zaplanowano koncerty.
Podczas wydarzenia można spróbować wyrobów Kół Gospodyń Wiejskich, spróbować bigosu, który powstaje w wielkiej patelni, czy skosztować wielką pajdę ze smalcem.
Do wydarzenia przyłączyli się także restauratorzy, którzy serwują dziś specjalne, tradycyjne dania kuchni polskiej.
Organizatorem wydarzenia jest fundacja Vivat Polonia!, partnerem wydarzenie Samorząd Województwa mazowieckiego.