Zamknij
REKLAMA

Słodki zapach i brzęczenie pszczół, czyli miody z muzealnej pasieki

08:56, 03.07.2018 | Jarosław Asztemborski
REKLAMA
Skomentuj
fot. Muzeum w Sierpcu. D. Krześniak

Ach co to była za impreza. W muzeum w Sierpcu zorganizowano miodobranie. Zwiedzający mogli poznać zwyczaje pszczelarskie, narzędzia służące do pracy w ulu, a także posmakować miodu prosto z plastra. Wśród wielu atrakcji przygotowanych tego dnia przez muzeum znalazły się koncerty muzyki folkowej i klasycznej, zabawy dla najmłodszych w dziecięcej pasiece i prezentacje dawnych zajęć gospodarskich.

Przez cały dzień w skansenie dawało  się wyczuć słodkawy zapach i usłyszeć brzęczenie pszczół, a ustawione na kramach słoiki złociły się w promieniach słońca. „Miodobranie w skansenie”  to jedyna impreza, podczas której można zaopatrzyć się we wszystkie gatunki miodu. Dlatego wielu  gości przybyłych na imprezę swe kroki skierowało najpierw na kiermasz  produktów tradycyjnych i rękodzieła. Szeroka oferta wystawców przyprawić mogła o zawrót głowy. Prócz złotego przysmaku znalazły się w niej również wyroby z wosku, propolis, pierzga, pyłek, kit pszczeli, jak również kosmetyki i wyroby powstałe na ich bazie. Dla niektórych zaskoczeniem mogło być jak wiele właściwości prozdrowotnych mają produkty z ula. Każdy miał szansę wybrać swój ulubiony.

Miodobranie to przede wszystkim święto pszczelarzy. Dlatego właśnie w ich intencji o godzinie 14.00 w kościele z Drążdżewa została odprawiona msza święta. Na terenie ekspozycji uwagę zwiedzających przykuwały pokazy pszczelarskie z wykorzystaniem tradycyjnych, autentycznych narzędzi. Dowiedzieć się mogli, czym jest węza i po co się ją zakłada w ramkach, jak odsklepia się wosk z plastrów, a także jak odwirowuje i odsącza miód. Pasiecznicy opowiadali o życiu i pracy pszczelej rodziny oraz jej znaczeniu dla człowieka. Turyści dowiedzieli się, czym różni się koszka od ula kłodowego i ramkowego, jak działają podkurzacz i miodarka oraz jak wyplata się maty dla pszczół.

Pokazom towarzyszyły degustacje świeżego miodu z wiejskim chlebem i masłem. Uczestnicy posmakować mogli też słodkich kulek z miodu, ziaren sezamu i płatków owsianych, napoju miodowego oraz kompotu z owoców pochodzących z muzealnych sadów. Specjalnie dla najmłodszych w wiejskiej izbie lekcyjnej odbywały się zajęcia wykonywania  świeczek z plastrów wosku. Dzieci uczyły się wykonywać z bibuły miododajne kwiaty, a w pasiece malucha rozwiązywały łamigłówki i zagadki oraz uczestniczyły w zabawach związanych z pracą w ulu. W stodole młynarza brały też udział w warsztatach „Jak to ze zbożem było”.

Prezentacje codziennych zajęć gospodarskich odbywające się na terenie zagród chłopskich pozwoliły zwiedzającym lepiej zrozumieć tradycję i obrzędowość mazowieckiej wsi stanowiącą treść wystaw we wnętrzach skansenowskich chałup. Przyjrzeć się oni mogli pracy wiejskiej tkaczki i krawcowej. Odwiedzili garncarza, kowala, plecionkarza i szewca. Dużym zainteresowaniem uczestników imprezy cieszył się pokaz tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco połączony z degustacją.

Wielu skorzystało z przejażdżek bryczką i w siodle. Na muzealnej scenie wystąpiła Orkiestra Dęta Musikverein Stammheim ze Szwajcarii, wykonując najpiękniejsze utwory muzyki orkiestrowej, filmowej i popularnej. Niezapomnianych wrażeń estetyczny słuchaczom dostarczył zespół Kurna Chata, wykonując własne kompozycje oparte na popularnych melodiach i przyśpiewkach ludowych. Przez cały dzień w dworku z Bojanowa trwał również koncert Marcina Wojdy, absolwenta Szkoły Muzycznej I stopnia w Sierpcu. Młody artysta na zabytkowym fortepianie zagrał standardy filmowe oraz dzieła klasycznych i współczesnych kompozytorów.

W imprezie uczestniczyło ponad 2800 osób. Miodobraniem skansen powitał lato i wakacje. Był to też początek mnóstwa atrakcji, jakie już niebawem czekają na odwiedzających. W ciepłe lipcowe i sierpniowe dni muzeum zaprasza na cykl spotkań ze sztuką i obyczajowością dawnej mazowieckiej wsi w ramach programu edukacyjnego „Lato w skansenie”.

Każdego dnia mali i duzi miłośnicy folkloru wezmą udział w pokazach oraz warsztatach, po zakończeniu których przewodnicy zabiorą ich w podróż w przeszłość na zapomnianą wieś z początku XX wieku. Warto też odwiedzić skansen w pierwszą niedzielę sierpnia. Wtedy to rozpoczną się  „Żniwa w skansenie”. Pokazy prac żniwnych i zajęć gospodarskich, koncerty folklorystyczne nawiązujące do obrzędowości dożynkowej, kiermasz pieczywa i produktów regionalnych - to tylko niektóre spośród atrakcji, które wypełnią program wydarzenia. Jednocześnie zachęcamy do śledzenia muzealnej strony mwmskansen.pl i profilu skansenowskiego na facebooku. Tam bowiem znaleźć można aktualne informacje o nadchodzących wydarzeniach, inicjatywach i propozycjach.

(Jarosław Asztemborski)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© portalplock.pl | Prawa zastrzeżone