Zamknij
REKLAMA

Coś dla smakoszy. W tych miejscach zapraszają na świąteczną biesiadę [LISTA]

19:44, 08.11.2018 | K.B
REKLAMA
Skomentuj
Fot. Materiały promocyjne organizatora

Zaczynamy największe przyjęcie urodzinowe w kraju. W tej corocznej akcji bierze udział tysiące osób, aby świętować wyjątkowy jubileusz - setne urodziny niepodległej Polski. Spędźmy te obchody radośnie, akcentując wszystko to co nas łączy, a nie dzieli.

Od kilku lat "Dzień Kuchni Polski" uzupełnia obchody Narodowego Święta Niepodległości. A jak wyjaśniają organizatorzy, to niedochodowe przedsięwzięcie społeczno-kulturalne w myśl maksymy „przez żołądek do serca” popularyzuje z okazji Narodowego Święta Niepodległości rodzime tradycje kulinarne i obyczajowe - elementy polskiego dziedzictwa kulturowego. „Dzień Kuchni Polskiej” to ruch społeczny koordynowany przez Fundację Vivat Polonia!, a współtworzony przez kawiarnie i restauracje, które przyłączając się do przedsięwzięcia, przygotowują specjalnie na ten dzień menu składające się z dań kuchni polskiej często w świątecznych, czyli niższych od oferowanych na co dzień, cenach. W ciągu 8 lat „Dzień Kuchni Polskiej” przeniósł się na Mazowsze, Podlasie i inne regiony Polski, dołączały lokale z Warszawy, Łodzi, Poznania, Pułtuska, Wejherowa. Akcja osiągnęła zasięg międzynarodowy, „Dzień Kuchni Polskiej” znalazł swoich zwolenników w USA. W poprzednich latach włączyły się restauracje polonijne z Chicago oraz restauracja w ukraińskim Żytomierzu, czy norweskim Tromsø.

Pomysłodawcą akcji jest Cezary Supeł:

- Traktując 11 listopada jak urodziny Polski, pokazujemy, że jesteśmy jedną wielką rodziną. Rodziną, która się spiera i czasem kłóci, ale znajduje się taki ktoś, z okazji, kogo urodzin siadamy do wspólnego stołu, żeby cieszyć się tą wspólnotą - mówi. - Świąteczne spotkanie przy stole jest na wskroś polskie. Przez wieki Polaków gromadził właśnie stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej rodziny i polskiej gościnności, a kuchnia polska to przecież jedna z naszych narodowych tradycji.

W tych restauracjach w weekend będzie okolicznościowe menu (dodatkowo za pośrednictwem strony Płockiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, która jest koordynatorem akcji, można zapoznać się z menu):

Art Deco

Browar Tumski
Restauracja Familijna

Restauracja Książęca  Hotelu Herman

Restauracja Hotelu Kawallo

Restauracja Hotelu Starzyński

Karczma pod Strzechą

La Petite Nalesy

Oberża pod Strzechą

Pizzeria Tessa

Wieża Ciśnień

Włoski Zakątek

Zajazd w Górach

Restauracja Hotelu Petrochemia

Restauracja Hotelu Tumski

Pizzeria Laguna

Pierogarnia Rogatki

CentroCafe

Antrykot Steakhouse

Kawiarnia Charlie

Burrata Pizza & Pasta

Gospoda

Krepsiaki

Restauracja Hotelu Petropol

Zajazd Mazowsze

Akapit

(K.B)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (2)

No to coś z magla:))No to coś z magla:))

3 3

Przepis na eliksir na wszystko ;D

Składniki: Sok z pijawek, żółć pancernika, odrobina proszku z kła węża, sześć korzeni stokrotek oraz dwa liście grimerowca. Sposób przyrządzenia: do wody wrzącej w kotle wlać sok z pijawek i gotować przez trzy minuty. Następnie sproszkowane kły węża dodać i zamieszać dobrze w kociołku, następnie wlać żółć pancernika, korzenie oraz liście grimerowca i warzyć przez około pól godziny. Dobry eliksir żółć jasna winien przybrać. Pić na czczo.
:D 10:57, 09.11.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

11.07.194311.07.1943

2 0

Żytomierz tak jest upaiński jak Rzeszów.
Od setek lat to Polski gród, przez Polaków zbudowany!
Te ziemie może nie są do odzyskania, ale jakże marnieją w łapach banderowszczyzny!
Czarnoziemy, najlepsze gleby!!!
Splamione krwią naszych Przodków!!! 00:31, 10.11.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
© portalplock.pl | Prawa zastrzeżone