Zamknij
REKLAMA

Idealne ciasto na pizzę – poznaj nasze porady!

10:12, 02.08.2018 | Ogłoszenie
Skomentuj

Wszyscy kochamy pizzę, jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Pasuje na obiad i kolację, a ponad wszystko ma w sobie coś, co powoduje, że chcemy rozkoszować się nią w gronie bliskich i znajomych. Samodzielne jej przygotowanie pozwala na skomponowanie własnych smaków i spore eksperymentowanie, jednak tajemnicą fenomenalnych doznań kulinarnych jest ciasto na pizzę. Podpowiemy wam, na co zwracać uwagę podczas jego przygotowania.

Domowe ciasto na pizzę — włoska tajemnica

W prostocie pizzy ukryta jest jej siła. Kilka składników — mąka, drożdże, cukier, sól i oliwa — wystarczy do przyrządzenia spodu, jednak nie zawsze ten jest tak dobry, jakbyśmy oczekiwali. Dlaczego tak jest, skoro na pozór nie ma tutaj żadnej większej filozofii?

Otóż jednym z głównych warunków jest jakość składników. Włosi nie dopuszczają bylejakości, dlatego ich kuchnia — choć wydaje się prosta — jest tak perfekcyjna. Wybierając produkty, skupmy się więc na ich dobrym pochodzeniu i gwarancji jakości.

Kolejną zasadą jest cierpliwość. Pizza wprost nie znosi pośpiechu. Ciasto na pizzę musi być wyrabiane odpowiednio długo, a później powinno odpoczywać w spokojnym i ciepłym miejscu. Przyspieszanie tego procesu będzie skutkowało zdecydowanie gorszym smakiem.

Składniki do ciasta na pizzę

Powiedzieliśmy już słowo o jakości, teraz skupmy się na wykonaniu. Do standardowego ciasta potrzebujemy:

400 g mąki pszennej - im drobniejsza, tym lepiej

250 ml wody - ciepłej, ale nie gorącej

30 ml oliwy z oliwek

0,5 łyżeczki cukru

15 g soli - idealnie jeśli posiadamy himalajską lub morską

20 g drożdży - najlepiej piwnych

Trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mąka powinna być dobrze rozdrobniona (zmielona) i przynajmniej raz przesiana przez sito. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i wody robimy zaczyn i odstawiamy na około kwadrans.

Kolejno mąkę łączymy z solą, zaczynem i oliwą z oliwek, a następnie całość mieszamy. Wyrabianie ciasta wymaga wielkiej precyzji, można je zakończyć dopiero w momencie, gdy to odchodzi od ręki i nie jest kleiste. Używając mąki gorszej jakości lub innego rodzaju ciasto na pizzę będzie trudniejsze do wyrobienia.

Wyrobione ciasto na pizzę należy uformować w kulkę, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 90 minut. Mistrzowie kuchni włoskiej pozwalają ciastu odpoczywać i wyrastać nawet 4 godziny. Po tym czasie należy ciasto odpowietrzyć (uderzyć ręką) i można przystąpić do formowania placka, pamiętając jednocześnie, że boki ciasta powinny pozostać grubsze. Nie zapominajmy, że włoskie ciasto na pizzę jest cienkie.

Słowo o dodatkach

Włoskie ciasto na pizzę kocha minimalizm, dlatego ilość dodatków jest okrojona do 3-4 składników. Obowiązkowo na każdej pizzy powinien znaleźć się sos pomidorowy. Idealnie, jeśli przygotujemy go ze świeżych, sparzonych i przetartych pomidorów z dodatkiem czosnku, soli i świeżych ziół. Możemy wspomóc się gotową pulpą. Ciasto na pizzę nie może być nadmiernie obciążone, dlatego nie należy przesadzać z sosem — ma on być po prostu delikatnie roztarty i posypany mozzarellą, na którą kładziemy pozostałe, ulubione składniki. Pizzę pieczemy w temperaturze 230 st. przez 10 - 13 minut. Sprawdź inne sprawdzone przepisy kulinarne!

(Ogłoszenie)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Po dniu 25 maja 2018 roku administratorami danych będzie firma Local Media Group, ul. Wojska Polskiego 10a w Kutnie, oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszej stronie internetowej do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

Jaki jest cel przetwarzania danych?

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez naszych Użytkowników z naszej strony internetowej wraz z funkcjonalnościami na niej udostępnianych ,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszej stronie przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów. Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby: dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym, aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane mogą zostać przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. dostawcą usług IT, agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług, Zaufanym Partnerom oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Informujemy, że na naszej stronie internetowej dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych Partnerów.

Jak możesz zarządzać swoimi danymi?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje jak to zrobić.

Zaznacz przycisk „Zgadzam się” jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w formularzu przez Local Media Group, ul. Wojska Polskiego 10a w Kutnie i naszych Zaufanych Partnerów jako administratora danych osobowych, w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie aktywności na stronie internetowej zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa. Wyrażenie zgody jest dobrowolne , masz prawo do dostępu do swoich danych, ich poprawiania, a także wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie, a także o pozostałych kwestiach wynikających z art. 13 RODO, dostępnych w Polityce prywatności..

Zgadzam sięNie teraz
© portalplock.pl | Prawa zastrzeżone